logo projekt

Projekt „Kompetencje pracowników rynku pracy” w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027.



Ponad 2 mln zł na realizację  nowego projektu „Kompetencje pracowników rynku pracy” w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027.


Uniwersytet w Siedlcach rozpoczął realizację projektu „Kompetencje pracowników rynku pracy” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. Celem projektu jest wsparcie rozwoju  kompetencji wybranych grup zawodowych w aspekcie potrzeb i oczekiwań pracodawców i rynku pracy w latach 2024–2026.


Projekt obejmuje działania szkoleniowe ukierunkowane na podniesienie kompetencji zawodowych wybranych grup zatrudnionych w instytucjach systemu oświaty, służbie zdrowia i wspomagających służbę zdrowia oraz służbach mundurowych i działających w ramach Krajowego Systemu Ratowniczo–Gaśniczego. Szkolenia poprowadzi kadra Uniwersytetu w oparciu o posiadane przez Uczelnię zaplecze dydaktyczne, w tym Centrum Symulacji Medycznych.


Okres realizacji projektu 2.09.2024 - 30.04.2027

Wartość Projektu: 2 074 079,40 zł

Wartość dofinansowania z Funduszy Europejskich: 1 711 530,32 zł.

Projekt przewiduje realizację następujących szkoleń:

1) Pierwsza pomoc - szkolenie skierowane jest do osób bez wykształcenia medycznego - pracowników oświaty, wobec których wymagane jest profesjonalne szkolenie w zakresie podstawowych zabiegów resuscytacyjnych, obsługi defibrylatora AED, opatrywania obrażeń ciała i postępowania w nagłych zachorowaniach. Celem szkolenia jest nabycie umiejętności praktycznych oraz wiedzy z wybranych elementów tematycznych umożliwiających rozpoznać stan zagrożenia życia i udzielić pierwszej pomocy przed przybyciem zespołu ratownictwa medycznego.

2) Stany zagrożenia życia pochodzenia urazowego - moduł jest dedykowany osobom, które z racji wykonywanego zawodu (np. policja, wojsko, straż pożarna) powinny posiadać wiedzę i umiejętności związane z fachowym udzieleniem pomocy poszkodowanemu urazowemu. Oprócz ćwiczeń symulacyjnych na specjalnych trenażerach i fantomach moduł przewiduje trening na ludzkich nieutrwalonych preparatach – tzw. kadawerach. Innowacyjna metoda dydaktyczna umożliwia badanie i wykonywanie inwazyjnych zabiegów medycznych na ludzkich zwłokach

3) Zaawansowane zabiegi resuscytacyjne - szkolenie dedykowane personelowi medycznemu, który jest zobowiązany do kształcenia ustawicznego w zakresie procedur ALS – advanced life support. Sytuacja nagłego zatrzymania krążenia u pacjenta jest sytuacją wymagającą opanowania, wdrożenia prawidłowych procedur według wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji, współpracy w zespole i odporności na stres. Osoby wykonujące zawód medyczny niekiedy sporadycznie doświadczają tego typu zdarzeń, stąd pewne umiejętności i wiedza zanikają. Szkolenie oferowane w niniejszym projekcie daje możliwość treningu w warunkach symulacji medycznej przypadków związanych z nagłym zatrzymaniem krążenia. Każdy uczestnik wciela się w rolę „lidera” – kierownika zespołu resuscytacyjnego, mogąc zlecać wykonywanie specjalistycznych procedur i podaż leków

4) Szkolenie z zakresu udzielania konsultacji dietetycznych w ramach opieki koordynowanej w podstawowej opiece zdrowia (POZ) - celem szkolenia jest przygotowanie personelu medycznego do podejmowania działań związanych z edukacją żywieniową i planowaniem żywienia osób chorych w zakładach opieki leczniczej w ramach opieki koordynowanej oraz przygotowanie dietetyków do pracy z pacjentem w placówkach opieki zdrowotnej w ramach opieki koordynowanej. Ukończenie kursu umożliwi personelowi medycznemu nabycie umiejętności współpracy z dietetykiem w ramach programu opieki koordynowanej w POZ, a dietetykom uzyskanie praktycznych umiejętności związanych z organizacją konsultacji dietetycznych w POZ

5) Szkolenie z zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz dietoterapii chorób cywilizacyjnych - szkolenie ma na celu podniesienie kwalifikacji zawodowych personelu medycznego w zakresie zasad żywienia człowieka, planowania żywienia, oceny stanu odżywienia człowieka, postępowania dietetycznego w najczęściej występujących chorobach cywilizacyjnych oraz prowadzenia edukacji żywieniowej. Uzyskane kwalifikacje umożliwią prowadzenie edukacji żywieniowej pacjentów placówkach opieki zdrowotnej, gabinetach lekarskich oraz planowanie postępowania dietetycznego u pacjentów w najczęściej występujących chorobach

Kierownik merytoryczny projektu: dr hab. Piotr Leszczyński, nr. tel.: 25 643 12 09 Koordynator projektu: mgr Radosław Zgierun, nr tel.: 25 643 19 85


Uniwersytet informuje o możliwości zgłaszania do Instytucji Zarządzającej lub Instytucji Pośredniczącej podejrzenia o niezgodności Projektu lub działań Beneficjenta z Konwencją o prawach osób niepełnosprawnych sporządzoną w Nowym Jorku dnia 13 grudnia 2006 r. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1169, z późn. zm.), zwanej dalej „KPON”. Sygnały, zgłoszenia lub skargi dotyczące wystąpienia niezgodności projektów FERS z postanowieniami KPON mogą przekazywać osoby fizyczne (uczestnicy projektów lub ich pełnomocnicy i przedstawiciele), instytucje uczestniczące we wdrażaniu funduszy Unii Europejskiej, strona społeczna (stowarzyszenia, fundacje), za pomocą (w każdym poniższym przypadku uznaje się zgłoszenie za przekazane w formie pisemnej):

1) poczty tradycyjnej - w formie listownej na adres ministerstwa: Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, ul. Wspólna 2/4, 00-926 Warszawa lub adres Instytucji Pośredniczącej: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Ul. Chmielna 69, 00-801 Warszawa,

2) skrzynki nadawczej e-puap Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej lub Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

#FunduszeEuropejskie